مقالات

گزارش مقایسه ضدرسوب مغناطیسی و ضدرسوب اولتراسونیک

compar-report-magnetic-antifouling-ultrasonic

گزارش مقایسه‌ای ضدرسوب مغناطیسی و  ضدرسوب اولتراسونیک

در این گزارش به بررسی و مقایسه‌ دو تجهیز “ضدرسوب مغناطیسی” و “ضدرسوب اولتراسونیک” پرداخته شده است. هر دو نوع تجهیز به‌منظور پیش‌گیری از تشکیل رسوب روی سطوح انتقال حرارت و مسیر انتقال آب به‌کار برده ‌می‌شود، اما دلایل استفاده و ترجیح شرکت نواندیش آب کاسپین به تجهیز ضدرسوب مغناطیسی به ‌قرار زیر است:

  • عدم نیاز دستگاه‌ضدرسوب مغناطیسی به برق و یا هر نوع انرژی دیگر
  • قابلیت کارکرد برای سختی بالای آب ورودی و سیکل تغلیظ تا 8000 (ppm)
  • طول‌عمر بالای دستگاه ضدرسوب مغناطیسی (30 سال)
  • بدون نیاز به هیچ‌گونه شارژ یا قطعه‌ی مصرفی
  • دارای ضمانت عملکرد بوده (10 سال) و در صورت عدم‌کارکرد نامناسب و تشکیل رسوب، قابل عودت، استرداد وجه و پرداخت هزینه اسیدشویی در تجهیز مورد استفاده خواهد بود.
  • نصب راحت و آسان؛ این دستگاه روی لوله‌نصب شده و نیازی به بریدن لوله و انجام عملیات تاسیساتی ندارد.
  • قابلیت عملکرد در شرایط بد محیطی (مقاوم در برابر تابش آفتاب، بارش باران و…)

موارد اعلام شده از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از دستگاه ضدرسوب مغناطیسی نواندیش بوده ولیکن باید درنظر داشت که این دستگاه در بیش از 600 مرکز صنعتی و نیمه‌صنعتی در تاسیسات سرمایشی-گرمایشی نصب شده و به شکل قابل توجهی از هدررفت آب و انرژی جلوگیری به عمل آورده است. لازم به ذکر است، استفاده از این دستگاه به جای سختی‌گیر رزینی، به حذف هزینه‌های سربار ناشی از خرید رزین و موادشیمیایی نیز منجر می‌شود.

   استفاده از ضدرسوب اولتراسونیک، روش درستی برای پیش‌گیری از تشکیل رسوب در تاسیسات حرارتی-برودتی است ولیکن باید به موارد زیر به‌عنوان مشکلات احتمالی استفاده از این تجهیز اشاره‌کرد:

  • این تجهیز برای استفاده در آب با میزان سختی‌پایین استفاده می‌شود. عملکرد این تجهیز در صنعت و سوابق آن، بیانگر آن است که استفاده از این تجهیز بدون استفاده از سختی‌گیر رزینی و مواد شیمیایی برای آب‌های با سختی بالا (خصوصا در سیکل‌های چرخشی آب که با توجه به تبخیر آب، غلظت املاح بالا‌می‌رود) عملکرد مناسبی ندارد. پروژه‌های متعددی با این تجهیز در صنایع مختلف انجام گرفته که نه تنها منجر به دستیابی به نتیجه‌ی مطلوب نشده بلکه در نهایت مشکلات عدیده‌ای را نیز برای کارفرما به‌وجود آورده‌اند.
  • امواج ارسالی از این دستگاه، در امتداد خط لوله ‌حرکت می‌کند ولی در هنگام رسیدن به ساپورت‌های فلزی، منحرف شده و بخشی از آن وارد مسیر اتصال فلزی ساپورت لوله‌ و اتصالات می‌شوند. از این‌رو ‌باید نسبت به عایق کردن ساپورت و لوله‌های فلزی نگه‌دارنده اقدام نمود.
  • به‌دلیل استفاده‌ی این تجهیزات از مدارهای الکترونیکی و کلاس IP پایین محفظه کنترل آن، این تجهیز همواره در خطر سوختن یا خرابی برد الکترونیکی قرار دارد.
  • این تجهیز دارای ضمانت عملکرد نبوده و تنها به جهت سالم‌بودن دستگاه، مورد ضمانت محدود از طرف تامین‌کننده قرار می‌گیرد. به‌همین دلیل، عدم عملکرد مناسب دستگاه به واسطه تشکیل رسوب روی سطوح انتقال حرارت تجهیز مورد استفاده، عملا قابل پیگیری و درخواست جبران خسارت از تامین کننده نمی‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *